Vojna potovanja

Ste si kdaj želeli obiskati kraje, ki nosijo pečat druge svetovne vojne?

Na strani boste občutili različnost več kot 450 zgodovinskih vojnih krajev, bojišč, muzejev, taborišč in drugih lokacij po Evropi. Tako si boste lahko tudi sami ali z našo pomočjo planirali vaše potovanje po sledeh druge svetovne vojne.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  

Pregled po državah

Aktualno

Volčji brlog

Kętrzyn je mesto na  severovzhodu Poljske, ki je leta 2004 imelo 28.351 prebivalcev. Je glavno mesto istoimenskega okrožja. Mesto je bilo leta 1950 poimenovano po Wojciechu Kętrzyńskemu. 
V času 2. svetovne vojne je bil do poletja 1941 v bližini Rastenburga (sedaj Kętrzyn) v mračnih mazurskih gozdovih, kakšnih osem kilometrov stran od mesta zgrajen Volčji brlog (Wolfsschanze) - besedna igra na podlagi Hitlerjevega najbolj priljubljenega psevdonima iz dvajsetih let, ko se je rad imenoval »Wolf« (kar naj bi bil izvorni pomen imena Adolf) in naj bi impliciral moč - naselje bunkerjev in barak iz katerega je Hitler vodil Operacijo Barbarossa. Glavni avtor strašne vojne, ki je skoraj šest let sejala smrt po Evropi je s svojim spremstvom z vlakom iz Berlina prvič prišel v Volčji brlog 23. junija 1941 pozno popoldne. Volčji brlog, na sredini kompleksa je bilo deset bunkerjev, katere so zgradili čez zimo, jih zamaskirali in na določenih mestih utrdili pred zračnimi napadi z dvometrskimi betonskimi zidovi, je postal večinoma njegov drugi dom za naslednja tri leta in pol. 
 
 

8,8 cm FLAK 18

Top je izviral iz verzije protiletalskih topov imenovanih 8,8 cm FlaK 18, 36, 37 ter tudi 41 in 43. Okrajšava FlaK v nemškem jeziku pomeni Flugzeugabwehr-Kanone ali Fliegerabwehr-Kanone, velika začetnica v besedi FlaK pa pomeni top, torej skupaj protiletalski top.

Prototip tega znamenitega topa se je prvič pojavil leta 1928, na testiranjih se je izredno dobro izkazal, zato je bil sprejet v nemško vojsko kot FlaK 18. Top je bil zasnovan tako, da je bil hitro premičen, čeprav ni imel lastnega pogona. Nameščen je bil na lafeto, ki je služila kot prikolica za prevažanje ali pa kot strelna platforma, ki je omogočala streljanje v krogu 360, kar se je izkazalo kot velika prednost. Prednost topa je bilo tudi avtomatsko praznjenje, pri katerem je top po strelu sam izvrgel prazen tulec, kar je omogočalo visoko kadenco streljanja (od 15 do 20 strelov na minuto). Brez predelave se ga je dalo uporabljati kot protiletalski top ali pa kot protitankovski top, namen uporabe je bil odvisen le od tipa granat (visoko eksplozivna, prebojna, protioklepna,…).

Top je izviral iz verzije protiletalskih topov imenovanih 8,8 cm FlaK 18, 36, 37 ter tudi 41 in 43. Okrajšava FlaK v nemškem jeziku pomeni Flugzeugabwehr-Kanone ali Fliegerabwehr-Kanone, velika začetnica v besedi FlaK pa pomeni  top, torej skupaj protiletalski top.

Specifikacije:

Kaliber: 88mm, Teža: 6861 (pri prevozu), 5150 (pri streljanju), Dimenzije: celotna dolžina: 7,62 m,  širina: 2,305 m, dolžina cevi: 4,93 m, višina: 2,418 m, Nagib: +85 st./-3 st, Vrtljivost: 360 st., Domet: 8 km, Teža granate: 9,24 kg

Prototip tega znamenitega topa se je prvič pojavil leta 1928, na testiranjih se je izredno dobro izkazal, zato je bil sprejet v nemško vojsko kot FlaK 18. Top je bil zasnovan tako, da je bil hitro premičen, čeprav ni imel lastnega pogona. Nameščen je bil na lafeto, ki je služila kot prikolica za prevažanje ali pa kot strelna platforma, ki je omogočala streljanje v krogu 360, kar se je izkazalo kot velika prednost. Prednost topa je bilo tudi avtomatsko praznjenje, pri katerem je top po strelu sam izvrgel prazen tulec, kar je omogočalo visoko kadenco streljanja (od 15 do 20 strelov na minuto). Brez predelave se ga je dalo uporabljati kot protiletalski top ali pa kot protitankovski top, namen uporabe je bil odvisen le od tipa granat (visoko eksplozivna, prebojna, protioklepna,…).

Množična proizvodnja topa se je začela leta 1933. Prve boje je videl v španski državljanski vojni, kjer se je izkazal kot odlično protiletalsko orožje. Tekom vojne so topničarji spoznali, da top zaradi svojega kalibra, dometa in kadence ni uporaben samo za uničevanje letečih ciljev, ampak tudi za uničevanje utrjenih objektov in oklepnih vozil. Med vojno so se pokazale tudi številne pomanjkljivosti, ki pa so bile v novi verziji FlaK 36 in 37 odpravljene. Nova verzija je tako dobila dvodelno cev, kar je omogočalo lažjo menjavo obrabljene cevi in lafeto, ki se je iz prevozne spremenila v stacionarno brez odstranjevanja koles. Izboljšane so bile tudi namerilne naprave. S tem je top postal še bolj prilagojen na novo doktrino bojevanja imenovano blitzkrieg. Svoj vrhunec je top doživel v bojih za Severno Afriko ter na prostranem vzhodnem bojišču. Do leta 1944 je bilo v uporabi 10.704 topov v verzijah FlaK 18, 36, 37. Na podlagi vojnih izkušenj in osnov FlaK 18, 36, 37 so Nemci tekom vojne izdelali še verzije 12.8 cm FlaK 40, 10.5 cm FlaK 39 ter 8.8 cm PaK 43 in 8.8 cm KwK 43. Prva dva sta bila izdelana kot protiletalski tip za kopensko vojsko in mornarico in sta bila neposredna naslednika topa 8.8 cm, druga dva pa s osnovnim protiletalskim topom FlaK nista imela kaj dosti skupnega, razen tega da sta imela enak kaliber (PaK se je uporabljal kot navaden protitankovski top, KwK pa kot protitankovski top nameščen na tank Tiger).

Pod imenom FlaK so v času vojne poimenovali tudi močnejše izvedbe osnovnega modela in sicer FlaK41 in 43, kljub temu, da sta bili ti različni orožji. V primerjavi z angleškim QF 3.7 palčnim AA gun ali ameriškim 90 mm topom je bila 88-tka izdelana množično. Ko se je top uporabljal za protioklepni boj, se je, zaradi svojega dizanja na univerzalnem prikolici, bojno delovanje lahko pričelo tudi brez posebnega odklopa in nameščanja topa.

Spoznanja iz španske državljanske vojne so pripomogla, da je top FlaK 8,8 cm postal najbolj znan top po svetu. Uporabiti ga je bilo mogoče tako za uničevanje letečih kot kopenskih ciljev, kar je dajalo topu nekakšno univerzalnost. Odlično se je izkazal pod poveljstvom Erwina Rommla med bitko za Francijo, še posebej med britanskim protinapadom pri Arrasu, ter v Alžiriji in Egiptu. Nemci so z njim v Severni Afriki uprizarjali prave pokole med britanskimi tanki, ki proti njim niso poznali prave obrambe. Vendar ne za dolgo, Britanci so tekom vojne spoznali, da so topovi slabo mobilni, zaradi česar jih je bilo enostavno uničiti s težkim topništvom ter s tanki Sherman, ki so imeli 75 mm topove z dovolj velik dometom.

Nemci so jih na vzhodnem bojišču začeli uporabljati po tem, ko so Rusi v uporabo poslali valove tankov T-34 in KV1, katerim nemški 37 in 50 mm topovi niso prišli do živega.

Na drugih bojiščih, predvsem italijanskem in zahodno evropskem, prednosti 88 mm topa zaradi razgibanega terena niso prišle toliko v ospredje. Da bi se zaščitili pred njegovimi smrtonosnimi granatami, ki so prebile oklep katerega koli zavezniškega tanka, so začeli nameščati na svoje tanke vreče peska, razne škatle, oklep uničenih nemških tankov, … Tekom vojne so Nemci dodobra spoznali moč 8,8 cm topa tako, da so razvili namenske protioklepne topove istega kalibra. Naslednja stopnja je bila mobilnost topa, tega so namestili na tank  [Panzer VI - Tiger] in tako dobili najbolj smrtonosno orožje druge svetovne vojne kateremu so zavezniški tanki in topovi le s težavo prišli do živega. Občasno in v kritičnih trenutkih je zasežene nemške topove uporabljala tudi ameriška vojska.

 

Po vojni se je razvoj 8,8 cm topa nadaljeval pri zmagovalkah druge svetovne vojne, sam FlaK 8,8 cm pa je zaradi svoje zastarelosti postal le še muzejski eksponat. Nenazadnje je 8,8 cm Flak uporabljala jugoslovanska vojska vse do razpada Jugoslavije kot obrambne obalne topove.

V času II. svetovne vojne so nemške sile uporabljale 8,8 cm top tako za potrebe protiletalske obrambe kot za protioklepni boj. Zaradi širokega spekter uporabe je bil ta top zelo cenjeno orožje skozi celotno vojno.

Flak 8,8 cm si lahko od blizu pogledate v muzeju Imperial War Museum v Londonu ali v tehničnem muzeju Sinsheim v Nemčiji.

      

 

Demo Image

 

Auschwitz

Sestavljen je iz treh glavnih taborišč in 45–50 manjših. Ime izhaja iz nemškega imena za poljski kraj Oświęcim, ki se nahaja okoli 60 kilometrov zahodno od Krakova. V začetku leta 1940 so Nacisti tukaj zgradili nekaj koncentracijskih taborišč in taborišče za iztrebljanje.

 

Demo Image

 

Peenemunde

V drugi svetovni vojni je bilo območje pomembno pri proizvodnji V2 rakete, vse do selitve proizvodnje v Nordhausen v centralno Nemčijo. Otok je bil osvojen s strani zaveznic 5. maja 1945. Plinski obrat za proizvodnjo tekočega kisika dandanes še vedno leži v ruševinah na vhodu Peenemünde-a.

 

Demo Image

 

Normandija – Omaha beach

D-day Omaha beach muzej (Musée D Dan Omaha) se nahaja ob glavni cesti med Vierville-sur-Mer in Pointe du hoc-om. Velik del muzeja je znotraj starega hangarja in prikazuje veliko orožja, vozila, uniforme in drugo opremo, ki je bila uporabljena s strani nemških in ameriških sil v bojih na D-dan – 6. junija 1944.

 

Zadnje novice

operacija-dynamo Operacija Dinamo (angleško Operation Dynamo) je bilo kodno ime za pomorsko evakuacijo britanskih in francoskih enot iz obal Dunkerkquea meddrugo svetovno vojno, po tem ko so se te znašle v nemškem obroču, iz katerega ni bilo izhoda. Operacija se je...
malta Malta je imela v drugi svetovni vojni izredno pomembno strateško vlogo, še posebej pa je izjemno malteško junaštvo v težkih pogojih leta 1942.    
bitka-na-neretvi Bitka na Neretvi je ena od znanih bitk 2. svetovne vojne na tleh bivše Jugoslavije. Partizani so pred Nemci in četniki rešili veliko število ranjencev, zato se ta bitka imenuje tudi bitka za ranjence. Te...
operacija-market-garden Operacija Market-Garden (izvirno angleško Operation Market-Garden; možni slovenski prevod Operacija Zelenjavni vrt) je bila največja letalsko-desantna operacija v zgodovini (uporabili so 33.000 padalcev), s katero so hoteli zavezniki zavzeti mostove v...
varsavski-geto Varšava je polna zanimivih kotičkov - ste vedeli, da je v njej med drugo svetovno vojno obstajal največji judovski geto (mesto znotraj mesta)?     
v1-v2-rakete Vsega skupaj jih je od več kot 10.000 izstreljenih V1 raket na London padlo nekaj manj kot 4.000. Prav tako je nad London letelo 1358 raket V2, od katerih jih je polovica popadala v morje ali na podeželje, ostale pa so ubile in ranile 9500...
izkrcanje-v-normandiji Izkrcanje ameriških vojakov je potekalo na lokaciji Omaha Beach. 29. nacionalna ameriška garda je prodrla skozi nemško obrambo 6. junija 1944.  Film Reševanja vojaka Ryana je baziral na dejanskih dogodkih, ki so potekali na tem...
taborisce-gonars Koncentracijsko taborišče Gonars je bil eden izmed številnih italijanskih koncentracijskih taboriščih in je bil ustanovljen 23. februarja 1942 v bližini Gonarsa, Italija.     
budimpesta-war-memorial Gellert Hill je bila aktivna lokacija v drugi svetovni vojni in leta 1956 v času madžarske revolucije, ko so sovjetski tanki streljal navzdol v mesto.  Na koncu Citadelle je kip svobode - Liberty Kip (Szabadság Szobor v...
tankovski-muzej-kubinka Muzej Kubinka bogatijo številna edinstvena vozila, kot so na primer nemški super težki prototipni tank Panzer VIII Maus, težki tank Troyanov, samohodni top Karl-Gerät ter drugi prototipi iz Sovjetske zveze in nacistične...

Zemljevid vseh lokacij

Interaktivni zemljevid s povezavami

Vabim vas, da izberete lokacijo, ki se vam zdi zanimiva, kliknite na zvezdico in preberite osnovne informacije, preglejte slike, za kaj več pa kliknite na povezavo.

Legenda:

- vojaški muzeji    - vojaški spomeniki, memoriali    - vojaške lokacije, bojišča    - taborišča    - utrdbe, bunkerji, zaklonišča    - pokopališča