Panzer VI Tiger II

Značilnosti

Teža: 68,5 ton

Dolžina: 7,61 m (10,3m s topom)

Širina: 3,76 m

Višina: 3,09 m

Posadka: 5

Oklep: 25 – 180 mm

Primarna oborožitev: 88mm KwK 43

Sekundarna oborožitev: 2x 7,92 mm MG 34

Moč/teža: 10KM/t

Operativni doseg: 110 km

Hitrost: 38 km/h

 

Tiger IIje bil nemški tank druge svetovne vojne. Uradna oznaka za ta tank je bila Panzerkampfwagen VI Ausf.B, imela je tudi inventarno ime SdKfz 182. Poznan je tudi pod neuradnim imenom Konigstiger v nemščini, Kraljevski tiger ali Kingtiger oziroma Royal Tiger v angleščini. Tiger II spada med težke tanke, izdelane med drugo svetovno vojno med letoma 1942 in 1945 v Nemčiji. Na bojiščih je vlival strah v kosti zaveznikom leta 1944 in 1945. Proizvajalec Henschel&Son jih je iz tovarne poslal vsega skupaj 487, a to ni bilo zadosti za medsebojne obračune z najbolj famoznim tankom vseh časov ruskim T-34.

Tiger II je združeval težak Tigrov oklep z oblikovno zaobljenim Panterjevim oklepom. Zasnova je sledila zasnovi Tigra I, vendar je bilo predvideno, da izgleda še bolj zastrašujoče. Njegova slika se je uporabljala tudi v propagandne namene predvsem zaradi njegove izjemne velikosti. Debel oklep in in močan top sta dala Tigru II premoč proti vsem nasprotnikovim tankom. To je bilo še posebej razvidno na zahodni fronti, kjer britanske in ameriške enote niso imele tankov, ki bi se lahko kosali s Tigrom II. Obrambno se je ta tank izvrstno izkazal, za napad pa je bil nekoliko manj uspešen. M4 Sherman sploh ni mogel prebiti njegovega prednjega oklepa, M26 Perschingi in IS - 2 pa sta ga lahko prebila le v radiju 1300 metrov.

Šasija in top Tigra II sta bila osnova za velikanskega lovca na tanke Jagdtiger, ki je bil brez kupole.

Zgodovina tanka

Takoj ko je šel Tiger I v proizvodnjo so že sprejeli odločitev, da se naredi še močnejši tank, ki bi bil kos vsem morebitnim sovjetskim odgovorom na tank Tiger I. Narejeni sta bili dve zasnovi, ena je pripadala podjetju Porsche, druga pa Henschlu. Obe zasnovi sta uporabljali isto kupolo, temeljne razlike pa so bile predvsem v zasnovi oklepa, v prenosu moči in vzmetenju. Porsche je izdelal prototip, ki je bil zasnovan na projektu VK 4501, ki ni bil izbran.

Henschel je svoj prototip VK4503(H) predstavil oktobra leta 1943. Prvih 50 tankov je bilo narejenih s Porschejevo kupolo, vsi naslednji tanki so imeli Henschlovo kupolo. S to kupolo je bilo narejenih 485 tankov.

Izdelava

Tiger II je bil razvit pozno v vojni in v relativno majhnem številu. Planirano je bilo izdelati 1.500 tankov, vendar je bila proizvodnja močno motena zaradi zavezniškega bombardiranja, sploh ko je bilo 95% tovarne Henschel uničene. Polna proizvodnja je potekala od sredine 1944 do konca vojne.

Tiger II je služil tudi kot podlaga za proizvodno varianto, Jagdtiger “casemate-style” tank uničevalec in Grille 17/21/30/42, samovozna havbica, ki nikoli ni dosegla proizvodnjo.

Tiger II v akciji

Tiger II je bil rezerviran za težke operacije vojske (Schwere Heerespanzerabteilung) in Waffen-SS. Prvič  je bil uporabljen v boju 11. julija 1944 v Normandiji, medtem ko je na vzhodni fronti prva enota stopila v boj 12. avgusta 1944. Tiger II je bil prav tako prisoten v ofenzivi v Ardenih decembra 1944, vzhodno pruski ofenzivi v januarju 1945 in končno bitki za Berlin ob koncu vojne.

 

 

Zanesljivost in mobilnost

Obstajala sta dva glavna mehanska razloga za začetno nezanesljivost Tiger II – tesnila so puščala in preobremenjen prenosnik moči, ki je bil prvotno namenjen za manjša vozila.

Na splošno je bil kljub svojim težav Tiger II fenomenalni tank. Njena 8,8 cm oborožitev je lahko uničil katero koli od zavezniških oklepni bojnih vozil. Navkljub začetnimi težavami glede zanesljivosti je bil izredno okreten. Sodobni nemški rezultati testiranj kažejo, da je bila njegova mobilnost enako dobra ali boljša od večine nemških in zavezniških tankov.

Preživeli "Tigri"

Delujoč preživeli Tiger je edini ohranjen v Musée des Blindés, Saumur, Francija in je dostopen javnosti. Druge Tigre lahko vidite v:

Tank Museum Bovington, Dorset, Velika Britanija.

A frontal view of a large tank in a museum, painted pale yellow with some green and rust-brown blotches. Its curved-faced turret is turned to the left and the long gun overhangs the side by several meters.

Obrambna akademija v Združenem kraljestvu, Shrivenham, Združeno kraljestvo.

• Wheatcroft Zbiranje, Leicestershire, Velika Britanija. Zasebni zbiralec.

Musée des Blindés, Saumur, Francija. Tiger II v delovnem stanju.

The side of a large tank with wide, wavy green and grey striped camouflage, as it drives past, the commander sitting in the cupola.

• Mantes-la-Jolie, Francija.

Tank Museum Kubinka, Rusija.

December 44 muzej La Gleize, Belgija.

The side of a large tank, freshly painted in pale yellow, green and rust-brown camouflage, sitting in sunlight on a concrete plinth.

Deutsches Panzermuseum, Munster, Nemčija.

Patton muzej konjenice in oklep, Fort Knox, Združene države Amerike.

A side view of a large turreted tank in a museum, with sections of its superstructure and turret cut away.

Schweizerisches Militärmuseum, Švica.

Kontaktni obrazecZadnje novice

operacija-dynamo Operacija Dinamo (angleško Operation Dynamo) je bilo kodno ime za pomorsko evakuacijo britanskih in francoskih enot iz obal Dunkerkquea meddrugo svetovno vojno, po tem ko so se te znašle v nemškem obroču, iz katerega ni bilo izhoda. Operacija se je...
malta Malta je imela v drugi svetovni vojni izredno pomembno strateško vlogo, še posebej pa je izjemno malteško junaštvo v težkih pogojih leta 1942.    
bitka-na-neretvi Bitka na Neretvi je ena od znanih bitk 2. svetovne vojne na tleh bivše Jugoslavije. Partizani so pred Nemci in četniki rešili veliko število ranjencev, zato se ta bitka imenuje tudi bitka za ranjence. Te...
operacija-market-garden Operacija Market-Garden (izvirno angleško Operation Market-Garden; možni slovenski prevod Operacija Zelenjavni vrt) je bila največja letalsko-desantna operacija v zgodovini (uporabili so 33.000 padalcev), s katero so hoteli zavezniki zavzeti mostove v...
varsavski-geto Varšava je polna zanimivih kotičkov - ste vedeli, da je v njej med drugo svetovno vojno obstajal največji judovski geto (mesto znotraj mesta)?     
v1-v2-rakete Vsega skupaj jih je od več kot 10.000 izstreljenih V1 raket na London padlo nekaj manj kot 4.000. Prav tako je nad London letelo 1358 raket V2, od katerih jih je polovica popadala v morje ali na podeželje, ostale pa so ubile in ranile 9500...
izkrcanje-v-normandiji Izkrcanje ameriških vojakov je potekalo na lokaciji Omaha Beach. 29. nacionalna ameriška garda je prodrla skozi nemško obrambo 6. junija 1944.  Film Reševanja vojaka Ryana je baziral na dejanskih dogodkih, ki so potekali na tem...
taborisce-gonars Koncentracijsko taborišče Gonars je bil eden izmed številnih italijanskih koncentracijskih taboriščih in je bil ustanovljen 23. februarja 1942 v bližini Gonarsa, Italija.     
budimpesta-war-memorial Gellert Hill je bila aktivna lokacija v drugi svetovni vojni in leta 1956 v času madžarske revolucije, ko so sovjetski tanki streljal navzdol v mesto.  Na koncu Citadelle je kip svobode - Liberty Kip (Szabadság Szobor v...
tankovski-muzej-kubinka Muzej Kubinka bogatijo številna edinstvena vozila, kot so na primer nemški super težki prototipni tank Panzer VIII Maus, težki tank Troyanov, samohodni top Karl-Gerät ter drugi prototipi iz Sovjetske zveze in nacistične...